Aspir, anavatanı Arabistan Yarımadası olan, devedikenine benzeyen bir bitkidir. Yıllık bitkilerden biridir. Yalancı Safran olarak da bilinmektedir. Bu isimle anılmasının sebebi safran bitkisine benzemesidir.
Sarı ve turuncu arası renklere sahip olan aspir, kuraklığa dayanıklı olmasıyla bilinir. Önceleri tıbbi amaçlarla ve çiçeğindeki boya maddesinin gıda ve kumaş boyacılığında kullanılması amacıyla yetiştirilmiş, daha sonra tohumundaki yağı için yetiştirilmeye başlanmıştır.
Bu bağlamda aspir bitkisi batı ülkelerinde bitkisel yağın hammaddesi olarak bilinir. Ancak aspir çiçeğinin taç yaprakları Amerikan yerlilerince çay olarak tüketilmektedir.
Nasıl Kullanılır?
Koyu sarıdan kızıla kadar değişen renk pigmentleri ile Latince isminin de ifade ettiği gibi renk verici bir özelliği vardır. Bu nedenle yemeklere sarı bir renk vermek ve güzel görüntüsüyle yemekleri dekore etmek için doğal gıda boyası gibi kullanılmaktadır.
Uyarılar:Alerji potansiyeli olduğundan dikkatli kullanılması önerilmektedir. Hamile kadınların tüketmemesi önerilir.
Boyutlar (cm)
15 x 15 x 20